آشنایی با آبریزش بینی در سگ
گاهی کمی آبریزش بینی در سگ های سالم هم دیده میشود که نشانۀ هیچ چیزی نیست، ولی اگر این آبریزش زیاد باشد ممکن است نشانۀ اختلالی جدی در سلامتی او باشد. آبریزش بینی کم، که گاهی با عطسه همراه است، معمولا نشانۀ اضطراب در سگهاست. غلیظ بودن ترشحات، رنگی بودن آب بینی و وجود چرک یا خون در آن نشانۀ آبریزش بینی شدید در سگهاست. به هر حال، به یاد داشته باشید آبریزش بینی در سگها عادی است و زمانی باید به آن توجه کنید که شدید یا مزمن باشد.
نشانههای آبریزش بینی در سگ ها
- ترشحات بینی
- ورم یا پف چشم
- کم شدن تنفس با بینی
- مشکلات تنفسی
- دیده شدن ترشح روی موهای صورت یا دست سگ
- خراب شدن دندانها
- بد نفس کشیدن
انواع آبریزش بینی در سگ ها
- آبریزش خفیف و طبیعی بینی که مهم نیست.
- آبریزش بینی شدید یا مزمن
علل بروز آبریزش بینی در سگ ها
آبریزش بینی شدید یا مزمن ممکن است نشانۀ یکی از این موارد باشد:
- حساسیتها: سیستم ایمنی بدن سگ به یکی از عوامل محیطی واکنش نشان میدهد.
- وجود جسم خارجی در لولههای بینی.
- عفونت باکتریایی یا قارچی در سینوسهای سگ.
- مایتهای بینی (Nasal mites): موجب عفونت انگلی در سیسنوسهای سگ میشود.
- بیماریهای دندان: مثل آبسۀ دندان، پیوره یا پیرادندانآماس (Periodontitis) یا التهاب لثه (Gingivitis) که عفونتهایی باکتریایی هستند که ممکن است از دهان به حفرۀ بینی هم سرایت کند.
- سرطان بینی
- سرطان ریه (Adenocarcinoma).
تشخیص آبریزش بینی در سگ ها
زمانی دامپزشک میتواند بیماری را درست تشخیص دهد که به محض مشاهدۀ نشانههای بیماری، ظرف 24 ساعت، سگ را به دامپزشک رسانیده باشید و صاحب سگ اطلاعات دقیق از نشانههای بیماری به دامپزشک بدهد. برای تشخیص علت آبریزش بینی، علاه بر معاینه و آزمایش، با استفاده از رینوسکوپ داخل لولههای بینی سگ را میبینند. برای این کار باید سگ را بیهوش کنند و لولههای اندوسکوپی را درون لولههای بینی او کنند. این کار خطری برای حیوان ندارد و بیهوشی صرفا برای جلوگیری از عطسه کردن سگ است. انتهای لولههای اندوسکوپ دوربین کوچکی است که دامپزشک به وسیلههای آنها درون لولههای بینی را میبیند تا بداند که سالم هستند یا نه. این دستگاه، علاوه بر دوربین، وسیلۀ کوچک دیگری هم دارد که دامپزشک میتواند با آن اجسام خارجی کوچک را از بینی سگ خارج کند یا از بافتهای غیرطبیعی داخل لولههای بینی نمونهبرداری کند.
دامپزشک دندانهای سگ را نیز معاینه میکند، زیرا همانطور که گفته شد، بیماریهای دندان ممکن است عامل آبریزش بینی باشد. ترشحات بینی هم آزمایش میشوند تا معلوم شود عامل قارچی یا باکتریایی در آن هست یا نه. همچنین دامپزشک فشار خون سگ را کنترل میکند تا مطمئن شود که انعقاد خون او طبیعی است.
درمان آبریزش بینی در سگ ها
نوع درمان آبریزش بینی بستگی به تشخیص دامپزشک و علت اصلی بروز آن دارد:
– برای درمان آلرژی باید اول بدانیم که آلرژی فصلی است یا مربوط به عاملی خارجی است که میتوان آن را از بین برد. درمان آلرژیها از حذف محرک خارجی تا تجویز آنتیهیستامینها (antihistamines) و کورتیکواستروئیدها (corticosteroids) را شامل میشود.
– اگر جسم خارجی به بینی او وارد شده باشد، دامپزشک شیء را بیرون میآورد و ممکن است داروی ضد التهاب تجویز کند. با عمل به دستورات دامپزشک سگ بهبود مییابد.
– عفونتهای باکتریایی با مصرف آنتیبیوتیک که دامپزشک تجویز میکند درمان میشود.
– ممکن است دامپزشک عفونتهای قارچی را رها کند تا بهخودی خود درمان شوند. اگر عفونت قارچی شدید باشد، دامپزشک داروی ضد قارچ تجویز میکند.
– مایتهای بینی با مصرف ایفرمکتین (Ivermectin)، داروی خوراکی ضد کرم قلب، درمان میشود.
– اگر آبریزش بینی در سگها ناشی از خرابی دندان باشد، باید دندانها درمان شوند. درمان شامل تمیز کردن و جرمگیر یا بیرون کشیدن دندان میشود. البته سگ را برای عمل کشیدن دندانش بیهوش میکنند.
– سرطان بینی مهمترین و جدیترین علت آبریزش بینی در سگهاست. این بیماری به آرامی پیشرفت میکند، ولی بعد از اینکه پیشرفت کرد، متاسفانه، با شیمیدرمانی بهبود نمییابد. شاید لازم باشد، برای برداشتن تومور سرطانی، سگ را جراحی کنند. این جراحی، به سبب ظرافت و ساختار لولههای بینی، بسیار پیچیده است. اگر بیماری زود تشخیص داده شود، ممکن است با پرتودرمانی سگ دوباره سلامتش را به دست آورد.
دوران نقاهت آبریزش بینی در سگ ها
بسته به اینکه علت اصلی آبریزش بینی چه باشد و چگونه درمان شود، دورۀ نقاهت در سگ فرق میکند. بنابراین کاملا به دستورات دامپزشک عمل کنید، مخصوصا در مصرف داروها دقیق باشید. حالات و رفتارهای سگتان را زیر نظر داشته باشید تا متوجه هر تغییری بشوید و بتوانید روند درمان را دنبال کنید. اگر آبریزش یا عطسۀ سگ ادامه داشت، با دستمال یا پارچۀ نرم و تمیز بینیاش را پاک کنید. محیط زندگی سگ را تمیز نگه دارید. مطمئن شوید که همیشه به آب تمیز دسترسی دارد. دندانهای سگتان را تمیز نگه دارید و بهطور مرتب او را برای معاینه نزد دامپزشک ببرید.
پاسخ دهید
پیوستن به بحثدیدگاه خود را در میان بگذارید