حقایق جالب دربارهی چشم سگ شما
حتما بارها به چشم سگتان دقت کردهاید. چه چیزهایی درباره آن میدانید؟ سگها دنیا را مشابه ما نمیبینند. آنها شاید چیزها را بسیار کمارتعاشتر و کمی دارای بافت دانه دانه ببینند. در اینجا تعدادی از حقایق جالب دربارهی چشم سگ شما را بیان کرده ایم:
سگها نسبت به ما رنگهای کمتری میبینند.
در گذشته دانشمندان باور داشتند که سگها کور رنگ هستند و نمیتوانند رنگها را تشخیص دهند. اما اکنون به این نتیجه رسیدهاند که آنها میتوانن رنگها را ببینند و فقط طیف رنگی که میبینند متفاوت است.
سگها تعداد کمتری گیرنده مخروطی حساس به رنگ در شبکیه خود نسبت به همتایان انسان خود دارند. در اصل این مسئله آنها را مشابه شخصی میکند که کور رنگی قرمز-سبز دارد.
این بدان معنا نیست که سگها رنگ قرمز را نمیبینند بلکه تنها این رنگ برایشان به اندازه ما شفاف و پررنگ نیست. یک اسباب بازی قرمز روشن همیشه به چشم آنها رنگی مایل به قهوهای دارد. شاید به همین خاطر است که یک رفتار ترجیحی نسبت به آبی و بنفش در آنها میبینید. چرا که نقطه قوت گیرندههای مخروطی آنهاست.
از طرف دیگر چشم سگها با رنگهای سپیا (قرمز-قهوهای) و پاستلی (رنگهای ملایم و روشن)، نسبت به طیف رنگهای قابل مشاهده انسان، سازگارتر است.
آنها با دقت بالایی تفاوت میان سایههای مختلف رنگ خاکستری، که به چشم ما انسان ها یکسان میآید، را در مییابند.
سگها بینایی 20/20 ندارند.
وضوح بینایی سگها به خوبی انسانها نیست. یک شخص با دید 20/20 میتواند آنچه را میانگین افراد میتوانند روی چارت بینایی از فاصله20 فوت (6 متر) ببینند را ببیند. این میزان برای سگها 20/75 است. بدین معنا که یک سگ در فاصله 20 فوتی میتواند آنچه را یک انسان در فاصله 75 فوتی (23 متر) میبیند، ببیند.
سگها میدان بینایی گستردهتری دارند.
معمولا میدان بینایی سگها 240 درجه است که در مقابل انسان با 180 درجه و گربه با 200 درجه میدان بینایی وسیعتری محسوب میشود. میدان بینایی در سگها با توجه به نژاد و حتی تفاوتهای فردی سگها متفاوت است.
شبکیه چشم گرگ، حساس ترین شبکیه در اسکن افقی طعمه/شکارچی است. سگهایی که از نژادهای کوتاه بینی (brachycephalic) مانند بولداگ، پاگ، بوکسر و بوستون تریر با چشمانی بیرون آمده هستند پیرامونشان را بهتر میبینند اما نمیتوانند درست مقابل خود را ببینند.
سگها میتوانند درشب بسیار بهتر ببینند.
احتمالا میدانید که گربهها در نور کم دید بسیار خوبی دارند. حقیقت این است که دید سگها در تاریکی نیز به خوبی گربههاست. سگها و گربهها تا هفت برابراز انسانها در نور کم یا تاریکی دید بهتری دارند. این به خاطر وجود پرده درخشان (tapetum) در پشت شبکیه چشم آنهاست. پرده درخشان یک لایه منعکس کننده است که سبب میشود نوری که توسط گیرندهها دریافت نشده است در پشت چشم عقب و جلو برود تا شانس دوبارهای برای شناسایی داشته باشد. مخصوصا گربهها در این موضوع بسیار خوب هستند و نور در پشت چشم آنها 130 باز بیشتر از انسانها انعکاس پیدا میکند. وجود همین پرده درخشان است که باعث میشود چشم گربهها در تاریکی بدرخشد. این درخشش در چشم هایشان همان نوری است که توسط پرده درخشان منعکس میشود و سپس از مردمک چشم گربه عبور میکند و به چشمان شما برمیگردد.
سگها دارای پلک سوم هستند.
با وجود اینکه پلک سوم یکی از بخشهای مهم چشم سگ شماست اما در واقع در بینایی اثری ندارد.
پلک سوم (غشاء پلک زدن) دو کارکرد دارد. کارکرد اول آن برای محافظت از چشم است. یک رفلکس بسیار حساس به نام رفلکس قرنیه وجود دارد که هر گونه احساسی روی قرنیه باعث بالا آمدن پلک سوم میشود؛ پلک خارجی بسته میشود و ماهیچه پشت کره چشم، چشم را به عقب میکشد. کارکرد دوم آن نیز در تولید اشک چشم است.
چشم سگ از وضعیت سلامتش خبر میدهد.
یکی از راحتترین مشکلات سلامت که از طریق چشمها قابل تشخیص هستند، بیماریای کبد است. در بیماریهای حاد کبدی، بیماری ثانویهای رخ میدهد و باقی ماندن صفرا را به دنبال دارد. این بیماری معمولا به عنوان زردی شناخته میشود و مشاهده زرد شدن بخش سفید چشم یکی از راحتترین نشانههای تشخیص این بیماری است.
از طرف دیگر اگر صلبیه چشم(لایه سفید محکم چشم) رنگ پریده باشد میتواند نشانه کم خونی ناشی از خونریزی شکمی یا مشکلات کلیه باشد.
در سگها تغییرات اندازه در مردمک چشم نشانه یک مشکل بسیار جدی است. مردمک ممکن است در زمانیکه سگ در چشم خود درد دارد کوچک شود و اگر دو چشم دو اندازه مختلف مردمک داشته باشد میتواند نشانه ضربه به سر(تروما) باشد.
وجود خون در فضای میان قرنیه و مردمک نیز میتواند نشانه ضربه به سر یا مسمومیتی مانند مسمومیت با مرگ موش باشد.
چشم ابری میتواند نشاندهنده وجود پروتئین یا گلبولهای سفید خون باشد. همچینین از جمله علائم ثانویه برای ضربه به سر، عفونت، بیماریهای خود ایمنی، سرطان(به خصوص سرطان لنف)، دیابت و … نیز هست.
پاسخ دهید
پیوستن به بحثدیدگاه خود را در میان بگذارید