, , ,

وایتکس و سایر مواد شیمیایی مضر برای حیوانات خانگی

حتما هر روزه برای تمیزکاری و شستشو از ده‌ها مادۀ شوینده‌ی شیمیایی موجود در بازار استفاده می‌کنیم. اغلب، تمیزکاری‌هایمان در نزدیکی‌های عید نوروز زیادتر نیز می‌شوند. می‌دانیم که این مواد برای ما ضرر دارند و به همین دلیل آن‌ها را از دسترس کودکان دور نگه می‌داریم، اما شاید به ندرت با اثرات برخی از آن‌ها بر حیوانات خانگی آشنا باشیم. آیا شما مواد شیمیایی مضر برای حیوانات خانگی را می‌شناسید؟

می‌دانیم که مواد شوینده مانند وایتکس (سفید کننده) یا حشره‌کش‌ها را نباید بخوریم اما گاهی فراموش می‌کنیم که حیوان خانگی‌مان روی همان زمینی راه می‌رود که ما آن را با وایتکس شسته‌ایم و احتمال دارد که بعدا دست‌هایش را داخل دهانش بگذارد و یا پاهایش را بلیسد. در ادامۀ مطلب یک لیست از ده مواد شیمیایی در خانه است که در صورتیکه حیوان خانگی دارید، یا نباید استفاده کنید و یا باید در استفاده از آن‌ها بسیار محتاط عمل کنید.

همیشه برای روز مبادا آماده باشید و برای آن برنامه داشته باشید، به این معنا که شماره تلفن دامپزشکتان را آماده داشته باشید تا اگر خدایی نکرده حیوان خانگی‌تان ناگهان با مواد شیمیایی مسموم شد، بتوانید با آن‌ها تماس بگیرید.

مواد شیمیایی مضر برای حیوانات خانگی

1. وایتکس :

وایتکس نام شهرت یافته‌ی ماده‌ی سفید کننده‌ی خانگی است که هرروزه استفاده می‌شود، این سود سوزآور(NaOH) بسیار برای انسان‌ها خطرناک است. با وجود اینکه حیوانات چیزی را که به بدبویی وایتکس باشد نمی‌خورند اما بازهم ممکن است که وایتکس روی پنجه‌ها و موهای تنشان مالیده شود و آن‌ها بالاخره مجبور می‌شوند که آن را بلیسند و بدنشان و یا پنجه هایشان را تمیز کنند. وایتکس می‌تواند موجب تهوع، تشنج، غش و حتی مرگ حیوان خانگی‌تان شود. بنابراین در جاهایی که ممکن است حیوان خانگی‌تان رفت و آمد کند و با بدنش وایتکس تماس داشته باشد، از وایتکس استفاده نکنید. همچنین هرگز محل خواب حیوان خانگی‌تان را با وایتکس نشورید به ویژه اگر حیوان خانگی‌تان عادت به جویدن رخت خوابش دارد.

2. ضدیخ :

این ماده‌ی شیمیایی به دلیل بوی شیرینی که دارد ممکن است حیوان خانگی‌تان را به خوردنش وسوسه کند. ضدیخ برای سگ‌ها بسیار مضر است و حتی مقدار بسیار کمی از آن می‌تواند سگ را بکشد. ضدیخ داخل بدن پخش می‌شود و به اعضای داخلی بدن آسیب می‌زند. در صورت خوردن ضدیخ، حیوان خانگی‌تان به مراقبت‌های دامپزشکی نیاز فوری دارد و باید بلافاصله تحت درمان و نظارت قرار بگیرد.

3. نفت سفید، گازوئیل و سایر مواد اشتعال‌پذیر :

با وجود اینکه احتمال خوردن این مواد به دلیل بوی سمی و نامطبوعی که برای حیوان خانگی دارند، بسیار کم است، اما خیلی از اوقات پیش می‌آید که این مواد روی زمین می‌ریزند و به خوبی تمیز نمی‌شوند. مانند وایتکس، باز هم ممکن است که این مواد روی پنجه و یا موهای حیوان بریزد و در نهایت حیوان مجبور شود که برای تمیز کردنش آن را بلیسد و طعم ناخوشایند این ماده در دهانش بیاید. دقت کنید در صورتیکه این مواد جایی ریخته شدند، برای حفظ سلامت حیوان خانگی‌تان آن‌جا را خوب تمیز کنید. روغن موتور هم می‌تواند برای حیوان خانگی مضر باشد، بنابراین اگر حیوان خانگی‌تان در پارکینگ خانه‌تان رفت و آمد می‌کند، پارکینگ خانه را تمیز نگه دارید.

4. حشره کش :

برخی از حشره‌کش‌ها مانند آنچه برای درمان کک و کنه استفاده می‌کنید، در صورت بلع، برای حیوانات بسیار مضر هستند. قلاده‌ای که برای محافطت از کک و کنه به گردن حیوان خانگی‌تان می‌اندازید در صورتی که خورده شود، بسیار سمی است. بنابراین هنگامیکه حیوان خانگی‌تان قلاده را به گردن دارد مراقب باشید که قلاده درجای خودش ثابت شده باشد و تمام اجزای آن هم به آن چسبیده باشد. برخی از داروهای پیشگیری از کک و کنه، شامل ماده‌ی شیمیایی پرمترین (Permethrin)  هستند که برای گربه‌ها به شدت سمی است، بنابراین قبل از استفاده از آنها حتما برگه‌ی اطلاعات آن را مطالعه کنید تا مطمئن شوید که برای حیوان‌تان ضرری ندارد. برخی برای از بین بردن آفت از اسید بوریک (boric acid) استفاده می‌کنند. این ماده برای حیوانات خانگی بسیار خطرناک است و نباید در خانه‌ای که حیوان خانگی در آن وجود دارد از اسید بوریک استفاده کرد.

5. بعضی زمین شوی‌ها :

این شوینده ها عموما شامل موادی هستند که برای حیوان خانگی‌تان مناسب نبستند و موجب مشکلاتی چون تشنج و حتی بدتر از آن می‌شوند. اگر مجبورید که از این دسته از شوینده ها استفاده کنید، قبل از اینکه به حیوانتان اجازه ورود به آن سطح را بدهید، سطح را کاملا تمیز و کاملا خشک کنید.

6. مایع ماشین لباسشویی :

برخی از این مایع‌های شوینده برای حیوانات خانگی بسیار سمی هستند. آن ها علاوه بر مواد شیمیایی، رنگ و بوهایی هم دارند که با حیوان خانگی ناسازگارند. با وجود اینکه در بیشتر مواقع لباس‌ها و به طور کلی پارچه‌هایی که با این مواد شسته می‌شوند برای حیوانات خانگی ضرری ندارند، اما اگر حیوان خانگی‌تان رخت خوابش را می‌جود بهتر است از مایع شوینده‌ای استفاده کنید که برای حیوانات خانگی مناسب است.

7. کود :

استفاده از برخی کود‌ها برای حیوان خانگی‌تان عواقب بسیار بدی دارد. البته که احتمال اینکه حیوانات خانگی‌تان کود بخورند بسیار کم است اما بازهم ممکن است کود به پنجه‌ها یا موهایشان بچسبد، و از این راه وارد بدنشان شود. اگر حیوان خانگی‌تان در حیاط رفت و آمد می‌کند حتما از کود طبیعی و چیزی که به حیوانتان آسیب نزند، استفاده کنید.

8. اسید کاربولیک (Carboric Acid) :

گاهی از این ماده برای درمان کچلی استفاده می‌شود. اما اگر این ماده وارد سیستم گوارشی حیوان خانگی‌تان شود، می‌توان آن‌ها را به شدت بیمار کند. این ماده ممکن است از طریق پوست نیز جذب شود. اگر حیوان‌تان در بخشی از بدنش ریزش مو یا کچلی داشت، برای درمان به دامپزشک خود مراجعه کنید.

9. الکل (Alcohol) :

دیدن این مورد در این لیست ممکن است برای شما تعجب برانگیز باشد، اما برخی از حیوانات خانگی الکل می‌نوشند. ممکن است دیدن مستی سگ برای بعضی‌ها جالب باشد، اما الکل اصلا برای حیوانات خانگی مناسب نیست و آن‌ها را بسیار بیمار می‌کند. حتی مقدار کمی الکل برای حیوانات کوچکتر بسیار سمی است. آن دسته از نوشیدنی‌های الکلی که بوی خاص و زیادی ندارند، برای حیوانات خانگی خطرناک‌تر هستند. بنابراین نوشیدنی‌های الکلی را از دسترس حیوانات خانگی‌تان دور کنید و به دوستانتان هم اجازه ندهید محض شوخی و خنده حیوان خانگی‌تان را مست کنند.

10. زایلیتول ( Xylitol) :

ازا این ماده به عنوان شیرین کننده مصنوعی استفاده می‌شود و عموما در آبنبات و آدامس وجود دارد. حیوانات خانگی و بویژه سگ‌ها هر چیزی را که بوی شیرین داشته باشد را می‌خورند. زایلیتول سیستم گوارشی سگ را به هم می‌زند. از عوارض مصرف زیاد زایلیتول می‌توان به تشنج و بی‌حالی اشاره کرد.

 

7 پاسخ
  1. شهرام
    شهرام says:

    سلام خونه ما پر از پشه کوره شده و عاجز شدیم با وجود سگی که داریم از چه حشره کشی میتوانیم استفاده کنیم با تشکر

    پاسخ
    • پت مگز
      پت مگز says:

      سلام صد البته. برای یافتن علت ریزش به دامپزشک مراجعه نمایید. شاید ریزش اصلا هورمونی یا عصبی باشد.

      پاسخ
  2. niloofar
    niloofar says:

    سگم کود خورده غذا نمیخوره و شکمش صدا میده ولی مدفوع میکنه که البته سیاهه مسموم شده ؟ چیکار کنم ؟ دکتری که همیشه میبرم پیشش فعلا نیست ممنون میشم راهنمایی کنید

    پاسخ

پاسخ دهید

پیوستن به بحث
دیدگاه خود را در میان بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *