,

ورم لثه‌ در سگ

ورم لثه‌ در سگ

سلامت دندان و لثۀ سگ تاثیر مستقیم بر سلامت عمومی او دارد. قرمزی و ورم لثه‌ در سگ ممکن است نشانۀ بیماری التهاب لثه (Gingivitis) باشد که نشان می‌دهد دندان‌ها خیلی زود خراب می‌شوند. ممکن است در سگتان هیچ نشانه‌ای از ناراحتی یا درد نبینید، ولی پلاک‌ها و رسوبات بر روی دندان‌ها و خط لثه می‌چسبند و سبب قرمزی و درد می‌شوند. التهاب لثه ممکن است بر اندام‌های دیگر، مثل قلب و کبد، تاثیر بگذارد، زیرا توکسین‌ها و باکتری‌ها وارد خون می‌شود و موجب بیماری‌های پیرادندانی (Periodontal disease) می‌شود.

التهاب لثه را، که همراه با ورم و قرمزی باشد، می‌شود با معاینۀ بالینی تشخیص داد. التهاب لثه بیماری دردناکی است و زمانی به وجود می‌آید که باکتری‌ها و جرم‌ها از روی دندان پاک نشوند، کم‌کم بر خط لثه بنشینند و به آن فشار ‌آورند. در این مواقع باید فورا به دامپزشک مراجعه کنید تا از آسیب بیشتر حفرۀ دهان جلوگیری کند.

نشانه‌های ورم لثه‌ در سگ

بیش از هشتاد درصد سگ‌های بزرگتر از سه سال به التهاب لثه دچارند. نژادهای عروسکی از سنین کمتری در معرض ابتلا به این بیماری هستند، چون حفرۀ دهانشان کوچک است و دندان‌ها به هم چسبیده‌اند. اگر لثۀ سگ شما ملتهب است، به دامپزشک مراجعه کنید تا با معاینه مطمئن شوید که لثه‌ها قرمزی و دندان‌ها خرابی ندارند. همچنین توجه داشته باشید که بوی بد دهان از نشانه‌های بیماری‌های لثه و دندان است.

انواع ورم لثه‌ در سگ

ورم لثۀ خفیف:

در این مرحله، پلاک‌ها و جرم‌ها را بر روی دندان‌ها می‌توان دید. لثه‌ها کمی قرمزند. لثه‌ها متورمند، ولی هنوز سرجایشان، یعنی اطراف دندان‌ها، قرار دارند.

ورم لثۀ متوسط:

در این مرحله، پلاک‌ها و جرم‌ها زیر سطح لثه‌ها هم دیده می‌شوند. دهان سگ بدبو می‌شود. لثه‌ها هم متورم‌تر می‌شوند.

ورم لثۀ حاد:

در این مرحله، لثه‌ها بسیار متورمند و خونریزی دارند. پایین رفتن لثه‌ها آغاز می‌شود و در آن فرورفتگی‌هایی دیده می‌شود که محل مناسبی برای تجمع باکتری‌هاست. بوی بد دهان هم بیشتر می‌شود.

علل بروز ورم لثه‌ در سگ

 

ورم لثۀ سگ‌ها به سبب یکی از عوامل به وجود می‌آید:

  • باکتری‌ها زمانی به وجود می‌آیند و رشد می‌کنند که جرم دندان، با مسواک زدن مرتب، پاک نشود.
  • مواد معدنی موجود در بزاق سگ پلاکت‌ها را محکم‌تر می‌کند و در نتیجه به جرم تبدیل می‌شوند.
  • همان‌طور که جرم‌ و پلاک تشکیل می‌شود، لثه عقب‌نشینی می‌کند.

تشخیص ورم لثه‌ در سگ

همان‌طور که می‌دانید باید سگتان را مرتب برای معاینه نزد دامپزشک ببرید. دامپزشک، در این معاینه‌ها، حفرۀ دهان سگ را نیز بررسی می‌کند، اما اگر مشکوک شده‌اید که سگتان مبتلا به ورم لثه یا خرابی دندان است، منتظر معاینۀ سالانه نشوید و فورا به دامپزشک مراجعه کنید. همواره به خاطر داشته باشید که بیماری‌های لثه خیلی سریع پیشرفت می‌کنند.

دامپزشک از شما دربارۀ وضعیت دندان و لثه‌های سگتان قبل از بیماری، اولین باری که متوجه بوی بد دهان سگ شدید یا قرمزی لثه‌ها را دیدید و همچنین غذایی که می‌خورد سوال می‌کند و هرچه دقیق‌تر پاسخ دهید به او بیشتر کمک می‌کنید تا بیماری را تشخیص دهد. یادتان باشد که هر تغییر رفتاری در سگتان را به دامپزشک اطلاع دهید.

دامپزشک حفرۀ دهان سگ، لثه‌ها و دندان او را با دقت مشاهده و معاینه می‌کند و به شما نقاطی را که لثه تخریب شده و پایین رفته است نشان می‌دهد. همچنین دندان‌ها را نگاه می‌کند که آبسه نداشته باشد و با یک دست گردن و غده‌ها را لمس می‌کند تا از عدم وجود التهاب و توده مطمئن شود. اگر دندان یا لثه‌ای عفونت داشته باشد، دامپزشک اول آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کند، بعد از بهبود عفونت اقدام به پاک کردن و جرم‌گیری دندان‌ها می‌کند. آزمایش خون هم از سگ می‌گیرند تا مبادا سگ به بیماری اساسی دیگری، که باید لحاظ شود، مبتلا باشد.

درمان ورم لثه‌ در سگ

جرم‌گیری و تمیز کردن دندان‌ها، با دادن بیهوشی عمومی به سگ، شایع‌ترین درمان برای این مشکل است. طبق دستورالعمل تمیز کردن حفرۀ دهان، در مدت زمان جرم‌گیری علائم حیاتی سگ را، با استفاده از دستگاه‌هایی مثل نوار قلب، زیر نظر می‌گیرند تا مشکلی برای سگ و سلامتی‌اش پیش نیاید. وقتی سگتان بیهوش است، از او عکس اشعۀ ایکس می‌گیرند تا نقاطی را که با چشم دیده نمی‌شود معاینه و بررسی کنند. اگر دامپزشک بفهمد که دندانی، بر اثر شکستگی، آبسه یا هر بیماری دیگری، باید کشیده شود، همان موقع که سگ بیهوش است، این کار را انجام می‌دهد.

بعد از همۀ این کارها، دامپزشک دندان‌ها را جرمگیری و تمیز می‌کند. اینکه مدت زمان جرمگیری چه قدر طول بکشد، بستگی به این دارد که آیا دامپزشک باید دندانی را هم بکشد یا نه. بعد از پایان کار، سگ را به هوش می‌آورند. هنگام به هوش آمدن، او را گرم و آرام نگه دارید تا استرس و اضطرابش کم باشد.

اگر سگتان به علت مشکلات دندان و لثه درد داشته باشد، با این درمان دردش از بین می‌رود. دامپزشک، بنا به تشخیص خود، برای چند روز دارو تجویز می‌کند تا زخم‌ها و خراش‌های دهان سگ بهبود یابد. تمام داروهایی که سگ مصرف می‌کند باید در پروندۀ پزشکی او ثبت شود.

دوران نقاهت ورم لثه‌ در سگ

دوران نقاهت سگ بعد از ورم لثه و جرمگیری قاعدتا سخت نیست و به‌راحتی می‌گذرد. ممکن است دامپزشک تشخیص دهد که سگ به سبب حساسیت لثه‌ها، یک یا دو روز، غذای نرم بخورد. بهترین راه برای جلوگیری از بیماری ورم لثه، رعایت بهداشت روزانۀ دهان و دندان سگ است. دامپزشک می‌تواند به شما طریقۀ درست مسواک زدن را آموزش دهد و در انتخاب خمیردندان شما را راهنمایی کند. برس‌های کوچک انگشتی هم گزینۀ خوبی برای تمیز کردن دندان‌های سگ هستند. برای اینکه سگ شما با مسواک زدن راحت باشد، بهتر است او را از تولگی به مسواک زدن عادت دهید. سگ‌ بالغ را به مرور زمان و با مهربانی به مسواک زدن عادت دهید. اول از تمیز کردن چند تا دندان شروع کنید تا کم‌کم اجازه بدهد که همۀ دندان‌‌ها را تمیز کنید.

غذای خشک باکیفیت در حفظ سلامت دندان‌های سگ موثر است. جویدن تشویقی هم به پاک کردن پلاک‌ها از روی دندان کمک می‌کند. برای انتخاب بهترین تشویقی با دامپزشک مشورت کنید. علاوه بر مسواک زدن روزانه، هر سال او را برای معاینۀ کلی نزد دامپزشک ببرید.

0 پاسخ

پاسخ دهید

پیوستن به بحث
دیدگاه خود را در میان بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *