,

پنج اشتباه رایج در تربیت گربه

اشتباه رایج در تربیت گربه

اغلب مردم گمان می‌کنند که تربیت گربه غیرممکن است، ولی چنین نیست. گربه‌ها باهوشند و با برخورد مناسب می‌توانید آن‌ها را به راهی که می‌خواهید هدایت کنید.

تربیت گربه آنقدر که به نظر می‌رسد سخت نیست، ولی اشتباهات کوچک این کار را سخت می‌کند و جلوی موفقیت را می‌گیرد. بعضی اشتباهات بین همۀ کسانی که گربه دارند مشترک است و بارها و بارها تکرار می‌شود. سعی می‌کنیم در این مقاله دربارۀ 5 تا از رایج‌ترین اشتباهات در تربیت گربه صحبت کنیم، تا با دوری کردن از آن بتوانید در تربیت درست گربه‌تان موفق شوید.

1. مدت زمان تمرین کردن زیاد است.

اغلب صاحبان گربه گمان می‌کنند زمان تربیت گربه ها باید طولانی باشد، ولی واقعیت این است که گربه‌ها، در چند جلسۀ کوتاهِ یک تا پنج دقیقه‌ای، در هر روز، آموزش‌ها را بهتر یاد می‌گیرند. حتی لازم نیست برای این کار برنامۀ مشخص و از پیش تعیین‌شده داشته باشید. برای تمرین کردن با گربه‌تان، می‌توانید از فرصت‌های کوتاهی که بیکار هستید استفاده کنید، مثل وقتی منتظر دم کشیدن قهوه‌تان هستید یا منتظرید که چای‌تان خنک شود یا کودکتان مسواک بزند. این تمرینات زمانی موفقیت‌آمیز است که هر روز تکرار شود و مثل غذا خوردن جزوی از امور روزمره باشد.

2. کارهای خوب را نادیده می‌گیرید و کارهای بد را تشویق می‌کنید.

احتمالا وقتی گربه‌تان کاری را که شما دوست دارید انجام می‌دهد، مثل بازی با اسباب‌بازی‌هایش، هیچ واکنشی نشان نمی‌دهید و فکر می‌کنید عادی است. در عوض وقتی کاری را که شما دوست ندارید انجام می‌دهد، مثل پنجه کشیدن روی مبل، شما بلافاصله واکنش نشان می‌دهید. داد می‌زنید. او را کنار می‌زنید. خلاصه به هر طریقی شما حواس او را به خودتان جلب می‌کنید. این رفتار به گربۀ شما یاد می‌دهد که وقتی به مبل پنجه می‌کشد، توجه شما به او جلب می‌شود و نه وقتی که دارد با اسباب‌بازی‌هایش بازی می‌کند. در نتیجه او به پنجه کشیدن ادامه می‌دهد تا توجه شما را به خودش جلب کند. شما رفتارهای بد گربه‌تان را با کنترل واکنش‌های خودتان می‌توانید تغییر دهید: وقتی گربه‌تان کار خوبی می‌کند، به او پاداش دهید و وقتی کار بدی می‌کند، ندیده‌اش بگیرید و به او توجه نکنید. وقتی با اسباب‌بازی‌هایش بازی می‌کند، به او جایزه دهید و نوازشش کنید و وقتی به مبل پنجه می‌کشد محلش نگذارید. به محض اینکه جای مناسبی بازی کرد، تشویقش کنید.

3. رفتارهای غریزی او را نمی‌شناسید.

خیلی از رفتارهایی که انسان‌ها در گربه‌ها نمی‌پسندند و اذیتشان می‌کند، از غرایز گربه‌هاست، مثل پنجه کشیدن، حمله کردن، پریدن، بالا رفتن از ارتفاع و اشیاء. تلاش برای از بین بردن این رفتارها استرس و اضطراب زیادی در گربه به وجود می‌آورد و می‌شود گفت که این تلاش‌ها هیچ وقت هم موفقیت‌آمیز نیست. بهترین راه این است که قسمتی از خانه را برای گربه‌تان در نظر بگیرد که او بتواند این قبیل کارها را در آنجا انجام دهد. قفسه‌های گربه، تیرهایی که خانۀ پرندگان بر آن است و درختان  برای اینکه گربه‌ها به علاقه‌شان به بالا رفتن از بلندی و پریدن برسند بسیار مناسب است. همان هم یک جعبه یا سبد رختشویی مکان امنی برای آن‌هاست تا استراحت کنند. گربه‌تان را به وسیلۀ تشویقی، کت‌نیپ و اسباب‌بازی تشویق کنید تا از گزینه‌هایی که گفته شد استفاده کند و غرایزش را در جایی که شما مشخص کرده‌اید اعمال کند.

4. بدون اینکه به او آموزش داده باشید، انتظار دارید به حرفتان گوش کند.

گربۀ شما نمی‌خواهد به شما بی‌محلی کند، ولی او فقط چیزهایی را که در غریزه‌اش هست می‌فهمد. در غریزۀ گربه کارهایی که شما از او می‌خواهید نیست و او نمی‌داند چرا این کارها ارزشمند است. نباید فکر کنید چون شما همیشه از کلماتی مثل «بشین»، «ساکت»، «بسه» استفاده می‌کنید، پس گربه‌تان معنی آن را می‌داند. برای تمام شدن جدل با گربه‌تان باید او را با تقویت مثبت تربیت کنید. دقت کنید که برای تربیت کردن گربه نباید از تنبیه استفاده کنید.

علاوه بر دستورات، باید به گربه رفتار جایگزین را هم یاد بدهید. یعنی باید به او بیاموزید که به جای کاری که نمی‌خواهید انجام دهد، چه کاری انجام دهد، مثلا برود به رختخوابش یا به درخت گربه‌ای که دارد.

صبور باشید. با تمرین زیاد، او معنی دستورات شما را یاد می‌گیرد و همچنین می‌آموزد که وقتی به او می‌گویید «بسه» باید کاری را که انجام می‌دهد رها کند و به رختخوابش برود. هر وقت کاری را که از او می‌خواهید درست انجام داد به او تشویقی بدهید.

5. هدفتان از تربیت واقع‌بینانه نیست.

گربه‌ها با هم فرق می‌کنند و یادگیری هر گربه‌ای با گربۀ دیگر متفاوت است. بک گربه ممکن است که خیلی زود یاد بگیرد که چطور از قفس مخصوصش بیرون بیاید و داخلش برود، ولی یک گربۀ دیگر تا روزهای متمادی حتی در اتاقی که جعبه‌اش در آن هست راحت نباشد. مجبور کردن گربه‌تان به یادگیری زیادی و یا اینکه توقع داشته باشید همه چیز را زود یاد بگیرد، فقط سبب می‌شود که گیج و ناامید شود. در چنین شرایطی احتمال اینکه شما و گربه‌تان آموزش را رها کنید خیلی زیاد است. زمان تمرینات را به مرور زیاد کنید. از قدم‌های ساده و کوچک شروع کنید تا به قدم‌های بزرگ‌تر برسید. ممکن است فکر کنید که این قدم‌های کوچک بی‌فایده است، ولی اشتباه می‌کنید. هر بار که گربه‌تان کار کوچکی را درست انجام دهد، اعتماد به نفس او بیشتر می‌شود و برای انجام کار بعدی باانگیزه‌تر می‌شود. همۀ این قدم‌های کوچک منجر به قدم‌های بزرگ‌تر می‌شود و یک روز چشم باز می‌کنید و می‌بینید که رفتار گربه‌تان چه قدر تغییر کرده و بهتر شده است.

نکتۀ آخر در تربیت گربه : اگر همۀ راه‌ها را امتحان کردید و نتیجه نگرفتید، با دامپزشکتان مشورت کنید.

اگر گربه‌تان، با وجود آموزش‌ها، پرخاشگر است یا از جعبۀ خاکش استفاده نمی‌کند، با دامپزشک صحبت کنید. او بررسی می‌کند که آیا گربه به بیماری یا اختلالی مبتلا هست یا نه؟ و در مرحلۀ بعد شاید شما را به یک رفتارشناس معرفی کند تا با او دربارۀ مسائل و مشکلات گربه‌تان صحبت کنید و  او  به شما راهکارهای آموزشی بدهد.

0 پاسخ

پاسخ دهید

پیوستن به بحث
دیدگاه خود را در میان بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *