,

کمی پلاکت خون در سگ‌

کمی پلاکت خون در سگ‌

نمی‌شود گفت که کمی پلاکت خون در سگ‌ (Low Platelet Count in Dogs) در کدام نژادها شایع‌تر است یا در چه سنی بیشتر بروز می‌کند، ولی متاسفانه آمارها نشان می‌دهد که تقریبا پنج درصد سگ‌هایی که در بیمارستان‌های دامپزشکی معاینه می‌شوند نشانه‌های کمی پلاکت خون دارند. وقتی رگی پاره می‌شود یا خونریزی دارد، پلاکت‌ها به هم می‌چسبند و جلوی خونریزی را می‌گیرند. برای همین اگر تعداد پلاکت‌ها در خون کم باشد، بدن سگ نمی‌تواند خونریزی را کنترل کند و هر ضربه‌ای ممکن است منجر به کبودی یا خونریزی شدید شود.

ترومبوسیتوپنی (Thrombocytopenia) بیماری کمی پلاکت خون در سگ‌هاست. پلاکت‌ها در مغز استخوان تولید می‌شوند و وظیفۀ هِموستاز (Hemostasis)، یعنی جلوگیری از خونریزی، برعهدۀ آن‌هاست.

نشانه‌های کمی پلاکت خون در سگ‌

متاسفانه، در بیشتر مواقع، نشانه‌های کمی پلاکت خون خیلی دیر بروز می‌کند، یعنی وقتی که مقدار پلاکت‌ها به طرز خطرناکی کم شده است. اگر این نشانه‌ها را در سگتان دیدید، بدون معطلی، او را نزد دامپزشک ببرید.

  • کبودی زیاد (Excessive bruising)
  • خونریزی شدید یا طولانی‌مدت (Severe or prolonged blood loss)
  • تب (Fever)
  • کسالت (Lethargy)
  • سوفل قلبی (Heart murmurs)
  • ادرار خونی (Urinary bleeding)
  • سرفۀ زیاد (Excessive coughing)
  • مخاط زیاد بینی (Excessive nasal mucus)
  • از حال رفتن ناگهانی (Sudden collapse)

انواع کمی پلاکت خون در سگ‌

کمی پلاکت خون در سگ‌ ممکن است بیماری اولیه یا ثانویه باشد؛ یعنی یا خودش بیماری اصلی است یا بر اثر بیماری دیگری ایجاد می‌شود.

علل بروز کمی پلاکت خون در سگ‌

  • خونریزی شدید یا فقدان خون
  • افزایش از بین رفتن پلاکت‌ها بر اثر عفونت
  • اختلال در تولید مغز استخوان
  • سرطان خون (Leukemia)
  • لنفوم (Lymphoma)
  • کم‌خونی (Anemia)

تشخیص کمی پلاکت خون در سگ‌

کمی پلاکت خون در سگ‌، به‌راحتی، با آزمایش شمارش کامل خون (Complete Blood Count) تشخیص داده می‌شود. در این آزمایش تعداد پلاکت‌های خون، گلبول‌های سفید، گلبول‌های قرمز و هموگلوبین اندازه‌گیری می‌شود تا هر تعداد غیرطبیعی معلوم و بررسی شود. در هر میکرولیتر از خون یک سگ سالم صدوهفتادوپنج‌ تا پانصدهزار پلاکت وجود دارد. تعداد پلاکت‌های کمتر از این، نشانۀ بیماری است. لازم است که دامپزشک علاوه بر جواب آزمایش، از اوضاع و احوال، و اتفاقات زندگی سگتان اطلاع داشته باشد؛ چون ممکن است کمی پلاکت‌ها ناشی از اتفاقی باشد که منجر به خونریزی زیاد شده است. در غیر این صورت دامپزشک باید علت بیماری را دریابد. ممکن است برای تشخیص دقیق‌تر لازم باشد از سگ آزمایش انعقاد خون هم گرفته شود.

شاید دامپزشک برای تشخیص دقیق‌تر به نمونۀ مغز استخوان نیاز داشته باشد. این نمونه‌ را ممکن است از راه بافت‌برداری (biopsy) به دست آورد یا از راه آسپیراسیون (aspiration)، یعنی نمونه‌گیری از مایعات بدنی یا تنفس. اگر بیماری وخیم باشد، ممکن است لازم شود که از سگ عکس با اشعۀ ایکس (x-rays) و فراصوت (ultrasounds) گرفته شود.

درمان کمی پلاکت خون در سگ‌

زمانی که کمی پلاکت خون، بیماری ثانویه باشد؛ یعنی ناشی از یک بیماری اصلی دیگر، مثل سرطان خون و لنفوم، باشد، دامپزشک سعی می‌کند آن بیماری را درمان کند. اگر کمی پلاکت خون خودش بیماری اولیه باشد، با انتقال پلاکت (platelet transfusion)  و یا اگر سگ کم‌خونی داشته باشد، با انتقال خون (blood transfusion)، تعداد پلاکت‌ها را به وضعیت طبیعی می‌رسانند.

دوران نقاهت کمی پلاکت خون در سگ‌

پیش‌آگهی (prognosis) بیماری‌هایی مثل لنفوم و سرطان خون، از سگی به سگ دیگر فرق می‌کند. پیش‌آگهی در واقع پیش‌بینی دامپزشک است از وضعیت آیندۀ بیمار با استفاده از اطلاعاتی که در دست دارد. خوشبختانه پیش‌آگهی بیماری کمی پلاکت خون بسیار خوب و خوش‌بینانه است و احتمال اینکه سگ سلامتش را به دست آورد و تعداد پلاکت‌ها به سطح طبیعی برسد و در آن سطح بماند بسیار زیاد است. با این حال باید خیلی مراقب باشید که سگ در دوران نقاهت زخمی نشود، چون هر زخمی ممکن است به خونریزی منجر شود. بسته به اینکه شدت بیماری چه قدر باشد، دامپزشک میزان فعالیت سگ را تعیین می‌کند و ممکن است، برای جلوگیری از خونریزی لثه‌ها، برایش غذای نرم تجویز کند. در دوران نقاهت هم، باید به طور منظم به دامپزشک مراجعه کنید تا سگ کاملا تحت نظر باشد.

0 پاسخ

پاسخ دهید

پیوستن به بحث
دیدگاه خود را در میان بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *